A kosarad még üres

Nincsenek összehasonlítható termékeid.

Keresés

Heves széllökések, jégverés és zivatar vet véget a hőségnek

2015. Július 8. Moose Időjárás 0

A nyári időjárás szolgáltatja mostanában a témát blogunknak. A tikkasztó hőséget megszakítva, várhatóan ma estefelé, hidegfront érkezik, erős széllel és jégesővel. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság riasztást adott ki, mely szerint helyenként erős, akár 90 kilométer/órát meghaladó széllökések várhatóak intenzív záporokkal, jégesővel.

Mire figyeljünk ilyen időjárási körülmények között:

  • Ha szabadban ér minket a szélvihar: Lehetőleg húzódjunk be egy védett helyre és várjuk meg míg a szél alábbhagy! Nagy szélben az utcán járva a tetőről leeső cserép, becsapódó ablakokból alázuhanó üvegtörmelék vagy cserepes virágok fenyegetik a közlekedőket. A nagy szél felkavarja az utca porát is, extrém esetben kisebb faágakat és szemetet is sodorhat, védjük szemünket és szánkat napszemüveggel, kendővel. A természetben a leszakadó fák jelentenek veszélyt. Nagy szél elől húzódjunk terepmélyedésekbe, gödrökbe, ha erre nincs lehetőség, feküdjünk arccal a földre a széliránnyal szemben, vagy leülve a földre fejünket a térdünk közé hajtva, csökkentsük a szélnek kitett testfelületet. Kerüljük az elektromos vezetékeket, oszlopokat!

  • Felkészülés otthon: Zárjuk be az ablakokat, ha nagyon meleg van bukó állásban hagyhatunk egy-egy ablakot, megakadályozva, hogy a huzat becsaphassa. Az erkélyről, teraszról távolítsuk el, vagy gondosan rögzítsük azokat a tárgyakat, melyeket elsodorhat a szél: virágok, virágládák, napernyők, műanyag bútorok. A nagyméretű növényeket (pl.: leander, pálma) húzzuk szélvédettebb helyre és locsoljuk meg, hogy a víz súlya nehezebbé tegye őket. A zsalugátert, redőnyöket árnyékolókat zárjuk be vagy  húzzuk le. A függönyöket tartsuk behúzva, hogy az esetlegesen kitörő ablaküveg ne szóródhasson szét. Ezeket az óvintézkedéseket tegyük meg akkor is, ha elmegyünk otthonról!

  • Zivatar a szabadban: A nyári melegben maga az elázás nem jelent különösebb kockázatot, próbáljunk esővédett helyet találni. Ha szél van az esernyő nem sokat ér, de egy zsebben, vagy kézitáskában is elférő egyszerű esőkabát praktikus lehet. A nyári viharok, gyakran járnak villámlással, és széllel, ezért ne keressünk menedéket nagy méretű fák alatt, még erdőben sem, mert viharban nemcsak villámhárítóként működnek, de leszakadó ágaik életveszélyes sérüléseket is okozhatnak. Különösen a magányosan álló, magas fák közelében ne tartózkodjunk! Nyílt területen a villámveszély miatt kerüljük a magaslati helyeket, húzódjunk alacsonyabban fekvő területre, de figyeljünk az özönvízszerű eső következtében kialakuló hirtelen lezúduló vízfolyásokra. Kerüljük a patakmedreket, városban a hegyi utakat. Az áradat nemcsak önmagában tudja az embert, kisállatot elsodorni, de a magával hozott törmelék is súlyos sérülést okozhat. Villámlás esetén ne csoportosuljunk, tartsunk 4-5 méteres távolságot társainktól.

  • Felkészülés otthon: Tartsuk tisztán az esővíz elvezető csatornákat, összefolyókat. Ha pincével, tárolóval vagy mélygarázzsal rendelkezünk, helyezzük magasabbra a megóvandó tárgyainkat, hogy az esetlegesen betörő víz, ne áztassa el. Az elektromos hálózat azon részeit, amelyek elázásnak lehetnek kitéve, áramtalanítsuk! Vihar esetén az ingadozó áramellátás kárt tehet elektromos készülékeiben, ezért ezeket érdemes vagy túlfeszültségvédő közbeiktatásával védeni, vagy kihúzni a hálózatból, valamint a koax, utp és antenna csatlakozót is leválasztani a védendő készülékekről. Az ún. fí relé nem védi a hálózatunkat a túlfeszültségtől!

  • Jégeső a szabadban: Hasonlóan a szélviharnál leírtakhoz, igyekezzünk védett helyet találni. Ha nyílt terepen ér minket a jégverés, fejünk felett összekulcsolt, ruhadarabokkal befedett karjainkkal védekezzünk. Villámlás esetén ne hasaljunk a földre, próbáljunk minél kisebb ponton érintkezni a talajjal, üljünk hátizsákunkra vagy ruházatunk nem viselt részeire.

  • Áramkimaradás esetén: A nyílt láng használatát lehetőség szerint kerüljük, mert az esetlegesen felboruló gyertya, petróleumlámpa okozta tűz oltása viharos időben szinte reménytelen. Legyen kezünk ügyében elemes vagy akár kézi erővel feltölthető lámpa, rádió, és feltöltött mobiltelefon. Tartalékoljunk ivóvizet is!

Ti milyen óvintézkedéseket tesztek? Ha van olyan számotokra fontos része a viharra való felkészülésnek amit szívesen megosztanátok velünk írjátok meg kommentben vagy a közösségi oldalainkon!