A kosarad még üres

Nincsenek összehasonlítható termékeid.

Keresés
Kiemelt Termékek

Őstermelői hársméz - Noszvaj - Eger- magyarország - 900 g

Hársméz - 900 g

2 490 Ft

2 190 Ft

Elérhetőség: Rendelés alatt

Cikkszám: MHU-CSCS-002

A méz egyfajta szuper élelmiszer, nemcsak energiával látja el a szervezetet, gyógyító és fertőtlenítő hatása révén egyszerűen és természetes módon alkalmazhatjuk az élet számtalan területén.
A hársméz pikáns aromája fűszerezheti ételeinket, vagy más mézzel keverve gazdagíthatja azt.

2019-es mézkészletünk elfogyott, 2020-as még jelenleg nem érhető el.

Ugrás a részletes leíráshoz
+ -

Leírás

Részletek

Illatos, határozott ízű és aromás mézfajta. Pikáns aromája fűszerezheti ételeinket, vagy más mézzel keverve gazdagíthatja azt. Színe annál sötétebb, akár mély barnáig terjedően, minél később kerül begyűjtésre. Kristályosodásra hajlamos.
Ajánlott hörghurut és lázas betegségek kezelésére, és görcsoldó hatása is van. Felhasználása a biokozmetikában is egyre elterjedtebb.


E mézünk is Eger és környékéről származik, őstermelő gazdától, aki több évtizedes tapasztalatának köszönhetően, mára már több mint 200 méhcsaládjával, egyenletes színvonalú és kiváló mézet termel. A teljes begyűjtési és feldolgozási folyamat szigorú minőségi feltételek mellett történik.

Beszállítónk a CsodaCsupor.hu , ahol akár ezt a mézet is kérheti, különleges, személyre szabott csomagolásban. Kiváló, egyedi ajándékkal lepheti meg lehet céges partnereit, de akár családtagjait is. Kérjen ajánlatot!
A mézekről általában:

Tudni kell, hogy minden méz vegyes virágméz, hiszen a méhek bármely virágból szívesen gyűjtenek nektárt. A méhész a begyűjtés során az adott terület adottságait kihasználva (pl. akácos terület), illetve az időszakot kiválasztva (az adott növény virágzási időszakára időzítve), tudja befolyásolni az egyes növényfajta nektárjának arányát. Fajtamézről akkor beszélünk, ha túlnyomórészt, legalább 60%-ban a hivatkozott virágporból származik. Eredete megállapítható virágpor analízissel, mikroszkóppal, érzékszervi úton, valamint kémiai-fizikai paraméterek alapján.


A méz tápértéke és kalóriatartalma 100 g esetén (fajtánként eltérhet):
Energiatartalom: 285-300 kcal
Fehérje: 0.3 g
Szénhidrát: 82,5 g (amelyből cukor: 82 g)
Zsír:0 g
Rost: 0.2 g
Nátrium: 0 g
A természetes méz glikémiás indexe: 55
Víztartalom: 16-19% (Kisebb víztartalom esetén sűrűbb az állag)

A fő összetevők:

- Cukrok: Minden méz fő összetevője a gyorsan felszívódó gyümölcscukor (fruktóz) és a szőlőcukor (glükóz), melyek energiával látják el a szervezetet. A mézben más cukrok is előfordulnak, szacharóz, maltóz és melitóz, és további di- és poliszacharidok. Magas cukor- és alacsony víztartalma miatt a méz megfelelő körülmények között sokáig eltartható, és a mikroorganizmusok sem tudnak benne szaporodni. Minél nagyobb a szőlőcukor tartalom a mézben, annál hamarabb ikrásodik (kristályosodik) a méz. Ez a folyamat természetes, és bizonyítja a méz valódiságát. Felmelegítve visszanyeri eredeti állagát. Fontos, hogy 35°C fölé ne emelkedjen a hőmérséklete, mert a mézben található enzimek (lásd alább) felbomlanak, így értékes tulajdonságaitól fosztja meg az élelmiszert. Édesítő ízesítő hatása révén változatossá teheti az étrendet, ami különösen üdítővé teszi szükséghelyzetben is.

- Aminosavak: Fehérjetartalma a virágporból és a méhek garatmirigyének váladékából származik. A mézből kis mennyiségben 18 féle aminosavat mutattak ki. A zsályamézben fenilalanin található, a prolin pedig általában a mézek aromáját befolyásolja.

- A méz további összetevői enzimek, vitaminok, szerves szag- és ízanyagok. Az enzimek közül fontos a szacharózt glükózzá és fruktózzá alakító invertáz és a keményítőt bontó diasztáz. Az enzimek szintén a méhek garatmirigyéből kerülnek a mézbe, és működésük hő hatására megszűnik.

- Ásványi anyagok: kalcium a legnagyobb mennyiségben ez az ásvány található benne, réz, vas, magnézium, mangán, foszfor, kálium, nátrium, cink.

- Vitaminok: igen kis mennyiségben B1, B2, B3, B5, B6, C-vitamin. Egyes hegyi mézek C-vitamin tartalma elérheti a 100 grammonkénti 116–240 mg-ot is. Például a menta- és kakukkfű nektárjából készülhet ilyen méz.

Figyelem!
- A mézet cukortartalma miatt cukorbetegek, csak ennek figyelembevételével fogyaszthatják.
- A méz virágpor tartalma miatt az erre hajlamosaknál allergiás tüneteket okozhat.
- Magas vérnyomásban szenvedőknek ugyanúgy emelheti vérnyomását, mint más cukrok.
- A méz nem akadályozza meg a fogszuvasodást, bár önmagában fogyasztva fertőtlenítő hatása nem okoz fogszuvasodást, azonban hordozói (kenyér, péksütemény) igen.
- Egyes baktériumok spóra alakban kis mennyiségben túlélhetnek a mézben. A legjelentősebb a botulizmus kórokozója, a Clostridium botulinum, ami leginkább a csecsemőkre veszélyes, ezért 3 év alatt nem ajánlott a fogyasztása.

Vélemények

Címkék

Termék címkék

  • Nincs cimkéje a terméknek

Használjon szünetet a címkék elválasztásához. Használja az aposztróf jelet (') kifejezésekhez.

Hozzászólások

comments powered by Disqus
Újdonságaink